Skärmavbild 2015-10-19 kl. 19.30.17Visst har ni hört talas om Läslovet? Om inte, kolla här. Att byta namn på det fantasilösa ”höstlovet” till något meningsfullt och inspirerande måste vara det bästa initiativet sedan Gutenberg trixade loss med boktyckarkonsten.

Vecka 44 är det som gäller. Och mitt i veckan, den 28 oktober, föreslår vi bakom Stora bokbytardagen en Lilla bokbytardag.

Principen är enkel (precis som på Stora bokbytardagen). Ta med en bok när du går hemifrån och byt med någon annan, var som helst, när som helst. Det är helt okej just denna dag – men fråga först för säkerhets skull.

Eller ännu hellre, anordna ett mer organiserat bokbyteri! På fritids, på biblioteket, på ett kafé, eller kanske hemma hos dig! Egentligen krävs det inte mycket mer än ett bord att lägga och ta böcker ifrån. Men ännu trevligare blir det såklart om man bestämmer ett klockslag och pratar och byter och tipsar och myser! Bjud in via Facebook eller andra kanaler, och glöm inte att tipsa Läslov om arrangemanget så kan de lägga in det i veckans kalendarium. Ju fler som kommer, desto roligare!

Postad den av admin | Lämna en kommentar

Grilla, äta vilka teman kan man ha på en bokbytardag?

Mattias Larsson

Våren är här, nästan i alla fall, grillarna är framtagna och solen tittar fram. Men med det fantastiska som kommer av att stå i solskenet och grilla har många säkerligen hamnat i en ond cirkel. Jag grillar bara samma sak! och ingen inspiration får jag vid de gamla kokböckerna jag har i köket….

Varför inte anordna en grillkväll kombinerat med en kokboksbytardag nu när den stora bokbytardagen i år infaller på en lördag. Har man inga kokböcker kan man alltid ha med sig skönlitterära verk som handlar om mat. Förresten, vilka är de bästa böckerna som handlar om mat eller på något sätt involverar mat?

En självklar klassiker i dessa sammanhang, som man kan hålla utkik efter den 16 maj, är Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1987) av Fannie Flagg. Där det till och med, i den engelskspråkiga utgåvan, medföljer recept på det som lagas i boken. Eller varför inte Kajsa Ingemarssons bok Små citroner gula (2004). Listan kan göras lång på böcker med temat mat. Att ha en bokbytardag med tema mat är ingen omöjlighet.

Vilka andra teman skulle man kunna ha, kommentera gärna med era egna tips på olika teman man skulle kunna ha under den Stora bokbytardagen.

/Alex

Jag heter Alex och jobbar med Stora bokbytardagen i år. Tipsa mig gärna om saker att skriva om här i bloggen och hur vi kan göra dagen så bra och stor som möjligt.

 

Postad Boktips, Övrigt | Lämna en kommentar

Skoltävlingen 2014

Det brukar vara bra för ordförrådet att läsa mycket. Men just nu har till och med vi svårt att finna ord… Att många skolor skickat fina bidrag i vår bokbytartävling gör oss mållösa! Tack så otroligt mycket för att ni är med och engagerar er!

Vi minns när vi pratade med Sveriges dåvarande Läsambassadör, Johan Unenge, för första gången. Han berättade att det bästa som finns är när unga tipsar varandra om böcker, då blir de lästa. Därför är det fantastiskt att se att fler och fler klasser och skolor byter böcker varje år.

Men det handlar om mer än bara lästips. Att berätta om en bok som betytt något är att berätta om sig själv. Det är ett sätt att lära känna någon på, eller fördjupa en vänskap. Som mest spännande blir det kanske när olika kulturer möter varandra, vem är din Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga?

Det känns svårt och hårt att behöva utse tre vinnare bland alla bidrag. Men det måste vi. Och kanske är den finaste vinsten ändå att ha varit med och bytt böcker. Att ha delat med sig av en läsupplevelse och fått en annan. Vi hoppas att alla vill vara med igen nästa år!

Så här har juryn valt:

1:a pris:
Klass 4a i Hässelby Villastads skola!

stora bokbytardagen

I Hässelby klädde eleverna ut sig till sin favoritfigur från böckernas värld. Dessutom hade de en bok-tipspromenad (bara ordet!). Och givetvis bytte man böcker med varandra. Dessutom tyckte vi att det fanns två geniala iakttagelser kring läsning ”Det är kul att läsa för man får komma in i fantasins värld och upptäcka saker som man inte gör annars. Man får aldrig se det om man inte läser!” och ”Man kan läsa i princip överallt, till och med på toan.”. Stort grattis!

2:a pris:
Smultronklassen, år 2, Lillboskolan, Edsbyn!

Bokbytare

Smultronklassen hade satt ihop en lång, underbar lista på goda skäl att läsa (publiceras längst ned i bloggposten). Den här listan borde tryckas upp, översättas och delas ut till alla människor i hela världen. Tänk att barn är så oändligt mycket klokare än vuxna. Stort grattis!

3:e pris:
Åk 2, Grön grupp, Ljungenskolan

bokbytardag

Ibland kan detaljer vara avgörande. Dels föll vi frenesin i händerna på den blå boken i bilden. Alla vill ha den, alla vill byta böcker! Dels föll vi för slutklämmen i texten: ”Har man läst mycket när man var liten så får man ett roligare jobb när man är vuxen.”. Stort grattis!

Listan från Smultronklassen i Edsbyn

 • När man läser lär man sig nya ord som man inte kunde innan.
 • Det är bra att kunna läsa när man är vuxen.
 • Jag vill kunna läsa bra för mina barn.
 • Jag kan läsa med mina kompisar.
 • Det är bra att kunna läsa läxorna jag får i skolan.
 • Det är bra för hjärnan.
 • Om man inte bara kollar på bokens framsida utan läser den, så får man veta om den är bra eller dålig.
 • Det är bra att kunna läsa om jag får ett viktigt brev t. ex.
 • När jag läser lär jag mig nya saker.
 • Om någon pratar och jag inte förstår, så kan jag läsa istället.
 • Det är mysigt när man kommer in i en bok så man förstår vad den handlar om.
 • Det är roligt att läsa bra bokserier.
 • Jag brukar vakna upp när jag läser.
 • Det är bra att kunna läsa skyltar så man inte gör bort sig.
 • Om man har tappat rösten så kan man skriva lappar om man inte kan teckenspråk.
 • Om man läser en tjock bok, så lär man sig mycket.
 • Om man läser mycket så blir man bättre och bättre på att läsa, så när man är vuxen kan man lära andra att läsa.
 • Ibland måste man kunna läsa när man spelar TV-spel.
 • Om man ska lära sig ett nytt språk, så är det lättare om man kan läsa.
 • Om man inte kan säga ett ord, så kan man ljuda det.
 • Man kan läsa regler till spel så att man slipper bråka.
 • Man kan läsa och svara på SMS.
 • Det är kul att lära sig läsa.
 • Nästan alla böcker är så spännande.
 • Man kan läsa böcker på mobilen.
 • Man kan läsa böcker och ge boktips till sina kompisar.
 • Om man inte kan läsa kan man bli retad.
 • Det är spännande att läsa.
 • Då kan man lösa korsord.
 • Det är roligt att läsa.
 • Då kan man låna böcker på biblioteket och läsa.

Postad Övrigt | Taggad , | Lämna en kommentar

Hej Sigge Eklund!

En försvunnen flicka får korthuset att falla. Sigge Eklunds senaste roman är en psykologisk thriller i bladvändarklass. För Stora bokbytardagen berättar han om att ge allt just nu och att skydda sig med ord.

Sigge Eklund

Copyright/fotograf: Sara Mac Key

”Att berätta är att bevara en hemlighet”. Orden kommer från Åsa, skolpsykolog och gift med förläggaren Martin Horn, och en av huvudpersonerna i Sigge Eklunds roman In i labyrinten. Bakom varje berättelse finns en sorg eller ett trauma, menar Åsa, som man försöker dölja med hjälp av en berättelse. Genom att berätta allt förutom om just den sorgen eller det traumat.

Vad som döljer sig bakom Sigge Eklund senaste bok, den sjätte i ordningen, är upp till varje läsare att avgöra. Kanske är det en uppgörelse med pappan, kanske är det dragkampen mellan arbetslivet och familjelivet.

– Jag befinner mig mitt i den fasen i livet då man nära nog slits sönder av just den dragkampen. Det är svårt att hitta en balans därför att man nånstans känner att det är nu och bara nu som man är som klokast, alertast, som mest insatt i samtiden – som man har mest att ge – och då vill man inte slarva bort det utan faktiskt ge det.

Sigge Eklund har många strängar på sin lyra. Förutom böcker skriver han manus, producerar tv-serier och har en podcast tillsammans med Alex Schulman. När han var yngre kunde gränsen mellan det han för stunden höll på att skriva och verkligheten suddas ut.

– Med åldern har det blivit mer av ett yrke, tyvärr, säger den nu 40-årige Eklund.

In i labyrinten handlar om Martin och Åsa som är gifta och lever ett vanligt medelklassliv i Bromma med deras dotter Magda. Båda föräldrarna arbetar mycket, kanske för mycket, vilket går ut över deras förhållande och inte minst deras dotter. Under en middag på en restaurang ett stenkast ifrån deras hus försvinner Magda spårlöst.

Försvinnandet utlöser en polisutredning där föräldrarna, och framförallt Martin, blir huvudmisstänkta. Snart börjar även andra personer att gräva i den mystiska händelsen. I jakten på vem som bär skulden till Magdas försvinnande hittar personerna dolda sidor hos varandra – och hos sig själva.

– Det löper som en röd tråd genom hela boken, hur allas våra liv hör samman och att våra handlingar påverkar inte bara våra egna liv utan alla andra också.in_i_labyrinten

Martin och Åsa arbetar båda mycket och glöden som en gång brann mellan dem blir med tiden svagare och svagare. Mycket hade kanske blivit bättre om de bara kunde prata med varandra. Varför är det så svårt att leva ett liv tillsammans utan att ta den andre för givet?

– Martins och Åsas problem är att de är för lika i det att de skyddar sig från sina respektive trauman, skyddar sig med ord, och har hemligheter för varandra.

Hur det egentligen slutar får förbli osagt här. En sak är säker i alla fall, många hemligheter finns att upptäcka i Sigge Eklunds nya bok.

Om du fick välja en bok att ge bort till någon, vilken bok skulle du välja och vem skulle du ge den till?

– Jag vill åka sju år tillbaka i tiden och ge Knausgårds ”Min kamp” del 1-6 till mitt 32-åriga jag och säga: “Skriv en sån här innan norrmannen!!!”

Postad Författarintervjuer | Lämna en kommentar

#Läsningsmittar – visa världen vad du läser och vinn bokpaket

läsningsmittar

I morgon den 23 april är det Världsbokdagen. I över hundra år har det varit en dag där boken har stått i centrum. I Katalonien gav man t.ex. en bok till någon man tyckte om och fick en ros tillbaka.

Nu tas ett nytt historiskt steg när Bonnierförlagen och Akademibokhandeln för första gången sjösätter sin tävling #läsningsmittar, med syfte att sprida bokläsningen från hemmet ut på sociala medier.

– Det är många som läser men oftast är det något man gör i hemmet, säger Karin Schyffert på Bonnier.

Tävlingen är enkel. Ta en bild på en bok du läser, gammal eller ny, och lägg upp bilden på Facebook, Twitter eller Instagram. Hastagga bilden med #läsningsmittar och #akademibokhandeln och du är med i tävlingen.

–  Den person som har fått flest likes för sin bild på Facebook, Twitter och Instagram vinner. Vi utser alltså tre olika vinnare som vi kontaktar och skickar ett skräddarsytt bokpaket till, säger Karin.

Har du några tips på hur man får många likes?

– En bild på ett gulligt barn! Jag tror på udda bilder. En kompis la upp en bild på sin unge som satt uppe i ett träd och läste, det var en jättebra bild.

Okej, då vet vi. Sätt igång och fota nu, tävlingen pågår bara till 27 april!

Lycka till allesammans!

Läs mer här.

 

Postad Övrigt | Lämna en kommentar

2013 års mest uppmärksammade bok ges nu ut i Sverige

Från gettot i Århus till författarskolan i Köpenhamn. Den 19-årige Yahya Hassan har med sin självbetitlade debut rest sig ur en våldsfylld vardag. Boken som har sålt i över hundra tusen exemplar i Danmark ges nu ut i Sverige.

Yahya Hassan

Fotograf: Morten Holtum

Yahya Hassan var 17 år när han skrev den dikt som inleder boken. Han bodde då i sin mammas lägenhet i Århus. ”Gettot” som han kallar det. Han tryckte på caps lock på datorn och började skriva:

FEM BARN PÅ RAD OCH EN PAPPA MED EN PÅK

FLERGRÅTERI OCH EN PÖL MED PISS

VI STRÄCKER VÄXELVIS FRAM EN HAND

FÖR FÖRUTSÄGBARHETENS SKULL

DET DÄR LJUDET NÄR SLAGEN TRÄFFAR

Att bli berörd när man läser Yahya Hassans dikter är inte svårt. Med rasande aggression fyller han diktsamlingens 170 sidor med våldsamma scener. Vi får se det danska samhället med den unge Hassans ögon, präglat av rån, misshandel och uppväxten i ett religiöst hem tillsammans med en våldsam pappa.

Pappan, som liknas vid en ”hårig gorilla”, är en hycklare som ena stunden knäfaller i moskén för att i nästa stund slå sina barn. Och som alla människor i gettot, menar Hassan, utnyttjar föräldrarna samhället för att få så många olika bidrag som möjligt.

Yahya Hassans bild och hans förklaringsmodeller oroar vissa kritiker när boken nu ges ut i Sverige. Inte minste skapar det en oro hos personer som ser hur främlingsfientliga partier skulle kunna utnyttja boken för att plocka politiska poäng. Precis som Danske Folkeparti till viss del gjorde i Danmark.

Själv säger Yahya Hassan att han inte kan ta ansvar för sådana reaktionerna. Och så är det naturligtvis. Som författare kan du aldrig veta hur din text kommer att tolkas och användas.

Samtidigt som man kan förstå dem som oroar sig för hur främlingsfientliga partier kan dra nytta av boken finns det en aspekt vi inte får glömma. Litteraturens roll som dörröppnare.

Sedan Yahya Hassan var elva har han läst böcker. Statistiskt sett tillhör Yahya Hassan den grupp som läser minst. Och statistiskt sett borde Yahya Hassan ha fortsatt att åka in och ut ur vårdanstalter och fängelser, inte ha blivit poet.*Yahay Hassan omslag

Yahya Hassans diktsamling är, bland mycket annat, ett exempel på vilken roll böcker kan spela för unga pojkar. Hur litteraturen kan vara ett mer konstruktivt verktyg att uttrycka sig med, än med våld. Ett verktyg att ta sig ur misären med.

* Enligt statstik från ”Läsarens marknad, marknadens läsare” och BRÅ.

Postad Krönikor | Lämna en kommentar

Internationella kvinnodagen

Negar Naseh

Fotograf: Maja Flink

Idag är det 8 mars vilket betyder att det är internationella kvinnodagen, vilket i sin tur betyder, ja vadå? Att vi ska fira, debattera, demonstrera?

Stora bokbytardagen vill naturligtvis uppmärksamma internationella kvinnodagen och tog därför kontakt med Negar Naseh, författare till den superhyllade debutromanen Under all denna vinter, för att få lite tips.

 

– Varför är internationella kvinnodagen viktig?

– För mig är det av stor betydelse att man belyser de strukturella ojämlikheterna mellan könen och att normer även inom den komplexa gruppen kvinnor dissekeras och diskuteras.

– Vad betyder dagen för dig?

– Den betyder oftast att jag är med vänner, går på diverse föredrag, någon enstaka demonstration och dansar på kvällen. Inte värre än så.

– Har du någon bok du vill tipsa om i sammanhanget?

Negar Naseh, Under all denna vinter, bokomslag, böcker, Natur och kultur

– Jag vill tipsa om Kate Milletts bok “Going to Iran”, en bok om den breda och stora kvinnokamp som fördes under revolutionen i Iran 1979 och som ofta glöms bort. Och så vill jag föreslå att alla köper eller lånar en kopia av av Shirley Jacksons novell “Lotteriet” (The Lottery), en fabel om den moderna människans inskränkthet, tendens till straff och förträngning. Den är också förvånande svårtolkad vilket gör den än mer spännande.

Tack Negar för det! Alltså, gör dagen så härlig som möjligt oavsett om du demonstrerar eller dansar. Och glöm inte heller att läsa Negar Nasehs bok Under all denna vinter!

Postad Författarintervjuer | Lämna en kommentar

Kerstin Thorvall Book Club – personliga berättelser av och om kvinnor med sjukt mycket erfarenhet

 Medlemmarna i Kerstin Thorvall Book Club. Annika Lantz, Jenny Strömstedt, Helena von Zweigberk,, Imke Janoschke, Kristina Thulin, HanneKjöller, Estrid Bengtsdotter, Lena Stjernström, Martina Bigert, Maria Thulin, Christina Höglund, Cecilia Bloomberg,  Wahlström & Widstrand.

Medlemmarna i Kerstin Thorvall Book Club.
Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Vad får en medelålders kvinna göra? När upphör man att vara ung och lovande? Hur står man ut med att bli osynlig? Hur känns det att definieras som klimakteriekärring? Dessa och många andra frågor diskuterar ett tiotal välkända kvinnor, däribland Annika Lantz, Jenny Strömstedt,  Helena von Zweigberk och Estrid Bengtsdotter, i boken Kerstin Thorvall Book Club eller Det mest förbjudna 2.0.

Idén startade efter Kerstin Thorvalls bortgång 2010. Thorvall var ärlig och öppen och för detta fick hon utstå mycket kritik, inte minst i samband med publiceringen av boken Det mest förbjudna 1967.

Som en hyllning till Thorvalls mod bildades Kerstin Thorvall Book Club.

Vi hörde av oss till en av bokens redaktörer Estrid Bengtsdotter och frågade henne om dagens kvinnobild och varför man bör läsa Kerstin Thorvall Book Club.
Omslag till Kerstin Thorvall Book Club eller Det mest Förbjudna 2.0. Wahlström & Widstrand.
– Varför ska man läsa boken?

– Om man vill bli lite peppad att våga prata mer om saker som man kanske normalt tycker är skämmigt att ventilera med vänner; om man är på väg att bli medelålders och behöver lite pepp inför det, eller om man är medelålders kvinna och vill känna igen sig; är man och vill lära sig mer om/bättre förstå medelålders kvinnor.

– Vad tycker ni är det största felet med dagens bild av medelålderskvinnor?

– Att vi är passé och förbrukade och är mest lämpade att sitta hemma och klappa katten i väntan på barnbarn. I stället är vi ju sjukt erfarna, kompetenta, leveranssäkra och redo för nya stora uppdrag, eftersom vi i många fall har behov av att ha extra stimulerande arbetsuppgifter att förlora oss i när livspusslet löst sig och barnen blivit stora.

– Kan du tipsa om några andra böcker för kvinnor mitt i livet?

– Allt av Kerstin Thorvall förstås, men jag älskar också det mesta Joyce Carol Oats skrivit. När jag är sugen på något stramare och sparsmakat läser jag gärna Siri Hustved och Joan Dideon. Nu allra senast har jag njutit såå av Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande och Bea Usmaas Expeditionen, som jag drar ut på för att den inte ska ta slut. Sen läser jag gärna kriminallitteratur: jättegärna Åsa Larsson och min nya favorit S J Bolton. Oj! det blev bara kvinnor.

Ps. Kom till Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm lördagen den 15 februari för att träffa medlemmar ur bokklubben!

Postad Övrigt | Lämna en kommentar

Fredrik Wikingsson tipsar om böcker

fredrik wikingsson

Här kommer några guldkorn till böcker. Denna gång är det Fredrik Wikingsson som tipsar! Trevlig läsning!

1. ”Livläkarens besök” – PO Enquist. Den bästa boken som skrivits någonsin.

2. ”Easy Riders Raging Bulls” – Peter Biskind. Bästa boken om det glödheta 70-talets Hollywood.

3. ”Varulvsvalsen” – Sigge Eklund. Bästa boken någonsin skriven av Sigge Eklund.

Postad Övrigt | Lämna en kommentar

Lena Adelsohn Liljerot tipsar om böcker

Lena Adelsohn LiljerotKulturminister Lena Adelsohn Liljerot tipsar om sina favoritböcker! Ge bort dem i julklapp eller läs dem själv. Böckerna presenteras utan inbördes ordning.

Leif Zern: ”Kaddish på motorcykel”.
För ett vackert språk, en lärorik skildring av judiskt liv i 1900-talets Stockholm och ömsint beskrivning av en far-son-relation.

Tove Janssons böcker om Mumindalen.
Hennes berättelser lämpar sig extra väl för högläsning och möten över generationer. Mumindalens invånare är särpräglade och samtidigt djupt ”mänskliga”; Filifjonkan, Lilla My, Morran, Hemulen, Snusmumriken, Sniff och alla de andra samt naturligtvis Muminfamiljen själv.

Alice Munro
Förstås. En nobelpristagare som har alla förutsättningar att bli läst och omtyckt av såväl unga som äldre, män som kvinnor, i olika länder. ”Tiggarflickan” är egentligen en novellsamling, märklig och gripande, om Rose, som bestämmer sig för att leva ett annat liv än det hon fötts in i.

 

Postad Boktips | 1 kommentar